Hur hanteras klagomål?

Klagomål mot eller synpunkter på enskild psykoanalytiker

Psykoanalytiker omfattas av det sjukvårdsjuridiska regelverket. Dessutom finns specifika etiska regler som styr psykoanalytikerns dagliga arbete.

Juridiskt perspektiv

Psykoanalytikers arbete, liksom all verksamhet inom hälso-och sjukvård, ska ske med beaktande av lagar, förordningar och föreskrifter. I Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:657) regleras bl.a. hur klagomål och synpunkter från patienter och närstående ska behandlas. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är tillsynsmyndighet för all legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. IVO kan besluta om påföljder mot legitimerad personal. Du når IVO via hemsidan www.ivo.se.

Om du som patient eller närstående har formellt klagomål mot eller önskar ge synpunkter till en enskild psykoanalytiker är gången den att du i första hand vänder dig direkt till honom eller henne. Går du däremot i behandling hos en vårdgivare, t.ex. på en mottagning, där din psykoanalytiker är anställd så ska du vända dig till vårdgivaren med ditt klagomål eller dina synpunkter. Du har alltid möjlighet att vända dig till IVO som i vissa fall utreder klagomål från patienter och närstående. Se IVO:s hemsida.

Etiskt perspektiv

Psykoanalytiker som är medlemmar i Svenska psykoanalytiska föreningen (Spaf) liksom utbildnings-kandidater vid föreningens utbildningsinstitut har även ålagt sig att arbeta enligt de etiska principer som är formulerade för psykoanalytiker nationellt och internationellt.

I enlighet med förenings stadgar och International Psychoanalytic Associations (IPA) regelverk finns Spaf:s Etikråd. Detta har som sin huvudsakliga uppgift att stödja föreningens medlemmar att verka enligt de etiska riktlinjer som är formulerade i föreningens yrkesetiska regler och i IPA:s etiska kod.

Patienter och deras anhöriga samt föreningens medlemmar och utbildningskandidater kan vända sig till Etikrådet för konsultation.

Notera att Spafs:s Etikråd är inte en beslutande myndighet som t.ex. IVO, utan Etikrådet ska framför allt medverka till att stimulera psykoanalytikers yrkesetiska medvetenhet, reflektion och handlande. Etikrådet arbetar med rådgivning och handläggning av etiska frågeställningar men handlägger även besvärsärenden med koppling till föreningens utbildningsinstitut. I förekommande fall utreder Etikrådet anmälningar avseende enskild medlems eller utbildningskandidats brott mot föreningens yrkesetiska regler.

Innan en formell anmälan görs rekommenderas du att först ta kontakt med Etikrådets ordförande (se nedan) för ett informationssamtal. En anmälan ska vara skriftlig, ställas till Etikrådets ordförande och ska som regel inte avse förhållanden som ligger längre än tre år tillbaka räknat från tiden för anmälan. Undantag kan göras om Etikrådet anser att ärendet är av särskild betydelse.

Mer information hur Etikrådet arbetar finns i Arbetsordning för Etikrådet inklusive regler för handläggning av etik- och besvärsärenden.

Etikrådets ordförande

Anita Häggmark

Telefon: 070-766 27 29

E-post: anita.haggmark@telia.com